International Cluj Comics,
Illustration and Animation Festival
Înregistrează-teRegulament de participare
Platforma BD - International Cluj Comics, Illustration and Animation Festival Ediția I
7-10 Noiembrie 2024
I. Organizator, obiective, parteneri
Platforma BD - International Cluj Comics, Illustration and Animation Festival este un festival - competiţie inițiat la Cluj-Napoca de cǎtre Asociația ArtiViStory și Colectivul de artiști ArtiViStory care, din 2020, exprimându-se prin bandă desenată, artă secvențială și animație, au început să activeze pe scena culturală din România cu diferite proiecte realizate în parteneriat cu actori importanți din perimetrul național și internațional. Împreună își propun să construiască un ecosistem sustenabil, incluziv sau organic care să susțină, să promoveze și să creeze noi contexte pentru dezvoltarea și îmbunătățirea bunăstării tinerilor, prin co-creație, comunicare vizuală și mediere culturală.
Artiștii ArtiViStory urmăresc consolidarea unei comunități dedicate artei secvențiale la nivel național și internațional, iar Platforma BD reprezintă un proiect major creat cu scopul de a constitui o rampă de lansare pentru tinerii creatori din domeniu. Artiști, curatori și iubitori ai artei secvențiale sunt invitați în cadrul festivalului să creeze un dialog la nivel internațional pe trei direcții creative: bandă desenată, ilustrație și animație.
Tema ediției I a festivalului, Thinking outside the box, încurajează participanții să exploreze noi orizonturi și să depășească limitele convenționale prin creativitate și inovație. Fie că este vorba de tehnici experimentale, povești neobișnuite, interacțiune cu publicul, personaje inedite sau mix de tehnici. Propunem prin această temă inițierea unui dialog despre ce înseamnă creativitatea, care sunt sursele (in)epuizabile de inspirație și, în special, care sunt limitările și provocările cu care se confruntă tinerii artiști din acest domeniu.
Parteneri: Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Cluj, Federația Tinerilor Clujeni, Centrul Cultural Clujean, SC Propublic SRL - Casa Editorială Signatura.
Proiectul este realizat cu ajutorul Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca.
II. Categorii
1. Bandă desenată: în această categorie se înscriu proiecte de artă secvențială realizate într-o succesiune de cadre / casete narative, povești originale, cu sau fără text - dialog, de genuri și subgenuri diverse, realizate în mediu analog și / sau digital, în tehnici variate, monocrom și / sau policrom.
1.1. Bandă desenată de o pagină (vezi detalii la secțiunea Format) .
1.2. Bandă desenată între 8 - 24 pagini (vezi detalii la secțiunea Format).
1.3. Roman grafic între 24 - 56 de pagini (vezi detalii la secțiunea Format).
2. Ilustrație: în această categorie se înscriu imagini și publicații ilustrate realizate în mediu analog și / sau digital, în tehnici variate, monocrom și / sau policrom.
2.1. Ilustrație de o pagină (vezi detalii la secțiunea Format).
2.2. Ilustrație pentru publicații (vezi detalii la secțiunea Format).
3. Animație: în această categorie se înscriu filmele care corespund definiţiei: “Arta animaţiei este crearea de imagini în mişcare prin manipularea unor tehnici diverse, exceptând metodele şi tehnicile de filmare directă.” (ASIFA, Asociaţia Internaţională a Filmului de Animaţie).
3.1. Film animat scurt (Vezi detalii la secțiunea Format).
3.2. Film animat mediu (Vezi detalii la secțiunea Format).
III. Perioada organizǎrii festivalului
Platforma BD - International Cluj Comics, Illustration and Animation Festival va avea loc la Cluj-Napoca, România, între 7 și 10 noiembrie 2024.
IV. Termen de înscriere:
Formularul de înscriere se poate completa online până la data de 13 iulie 2024, ora 23.59 (EEST), și se pot găsi pe website-ul Artivistory și pe platformele de social media ArtiViStory Collective.
V. Participanți
Se pot înscrie în festival următoarele categorii de creatori:
1. Studenți la instituții de învățământ superior cu profil artistic din perimetrul național și internațional;
2. Tineri artiști cu vârsta între 18 - 30 de ani;
3. Colective de tineri artiști cu vârsta între 18 - 30 de ani.
VI. Reguli de înscriere în competiţie
FORMULAR de ÎNSCRIERE
Cerințe generale:
● În fiecare secțiune pot fi introduse proiecte originale realizate după 1 ianuarie 2020.
● Toate lucrările / filmele de animație trebuie să se alinieze cu tema festivalului.
● Lucrările / filmele de animație trebuie să fie originale și asumate de autor / autori.
● Orice stil, mediu, tehnică sunt acceptate.
● Lucrările înscrise la categoriile bandă desenată și ilustrație pot conține texte redactate în limbile română, engleză, franceză, italiană, spaniolă. Toate filmele de animație cu dialoguri trebuie să aibă subtitrare în limba engleză.
● Lucrările realizate în tehnici tradiționale/ analog, trebuie scanate, prelucrate digital și trimis în format pdf la înscriere și în format print pentru expoziție, în cazul selectării acestora în festival
● NU EXISTĂ TAXĂ DE ÎNSCRIERE în competiţia festivalului, indiferent de categorie.
Un autor / colectiv de artiști se poate înscrie cu maxim 3 proiecte / categorie.
Cerințe pe categorii:
1. Bandă desenată
Autorul / autorii benzii desenate care doresc să se înscrie în competiție trebuie să completeze formularul online, să încarce pagina de bandă desenată și/sau distinct banda desenată integral (în format pdf, cu dimensiunea maximă de 25 MB și cu o rezoluție optimă pentru vizualizare web), coperta față și 1-2 pagini reprezentative la alegere, într-un folder Google Drive propriu la care sa se permită accesul de vizualizare pentru oricine are link-ul.
În formularul online trebuie inclus obligatoriu link-ul folder-ului Google Drive.
2. Ilustrație
Autorul / autorii ilustrației care doresc să se înscrie în competiție trebuie să completeze formularul online, să încarce ilustrația și/sau distinct cartea de ilustrații integral (în format pdf, cu dimensiunea maximă de 25 MB și cu o rezoluție optimă pentru vizualizare web), coperta față și 1-2 pagini reprezentative la alegere într-un folder Google Drive propriu la care sa se permită accesul de vizualizare pentru oricine are link-ul.
În formularul online trebuie inclus obligatoriu link-ul folder-ului Google Drive.
3. Animație
Autorul / autorii care doresc să îşi înscrie filmul sau filmele trebuie să completeze formularul online, să încarce trei cadre (film stills de 1920x1080px, cu dimensiunea maximă de 25MB) într-un folder Google Drive propriu la care sa se permită accesul de vizualizare pentru oricine are link-ul, precum și să adauge un link privat online (YouTube / Vimeo) ce urmează să fie supus selecției. Pentru filmele ce conțin dialog este necesară subtitrarea în limba engleză.
FORMAT:
1. Bandă desenată:
1.1. Bandă desenată de o pagină (A3, format portret, care să includă titlul și numele autorului integrate în pagina de bandă desenată și compuse în raport cu cadrele secvențiale).
1.2. Bandă desenată între 8 - 24 pagini + copertă față - spate + pagini de gardă față - spate. Coperta față și pagina de gardă față trebuie să includă titlul și numele autorului.
1.3. Roman grafic între 24 - 56 de pagini + copertă față - spate + pagini de gardă față - spate. Coperta față și pagina de gardă față trebuie să includă titlul și numele autorului.
2. Ilustrație:
2.1. Ilustrație de o pagină - format la alegere cu dimensiunea maximă A2
2.2. Ilustrație pentru publicații (cărți ilustrate, editoriale, zine sau cărți de ilustrații) - format la alegere cu dimensiunea maximă A3 incluzând copertă față - spate, și pagini de gardă față - spate. Coperta față și pagina de gardă față trebuie să includă titlul și numele autorului.
3. Animație
3.1. Film animat scurt (mai puţin de 3 min): se recomandă format digital cu următoarele caracteristici pentru imagine: mov / mp4, encoder h264, max. 20000 kbps constant bit rate, rezoluţia ideală 1080p (1920x1080) şi sunet: AAC 48kHz / 16bit.
3.2. Film animat mediu (peste 3 min): se recomandă format digital cu următoarele caracteristici pentru imagine: mov / mp4, encoder h264, max. 20000 kbps constant bit rate, rezoluţia ideală 1080p (1920x1080) şi sunet: AAC 48kHz / 16bit.
După selecție, participanții admiși în festival vor fi informați prin email despre formatul în care trebuie să trimită filmul de animație pentru ecranizare.
VII. Selecţia, anunţarea rezultatelor și transmiterea lucrărilor
● Comitetul de selecție Platforma BD - International Cluj Comics, Illustration and Animation Festival selectează lucrările de bandă desenată, ilustrație și animație care vor participa la toate cele 3 categorii ale festivalului şi iau decizia finală.
● Rezultatele selecției vor fi transmise direct participanților selectați prin email până la data de 5 august 2024
● Lucrările selectate din categoriile bandă desenată și ilustrație vor fi trimise de participanți în format fizic astfel încât să ajungă la Cluj-Napoca, în perioada 1 - 15 septembrie 2024. Adresa pentru livrare va fi comunicată prin email participanților selectați în competiție. Se acceptă DOAR lucrări în format PRINT, indiferent dacă acestea au fost realizate inițial în tehnici tradiționale / analog. Acestea trebuie scanate la rezoluție de minim 300 DPI, prelucrate digital, imprimate pe hârtie calitativă și trimise la adresa menționată în email-ul de confirmare al selecției.
● Lucrările selectate din categoria animație se vor transmite în perioada 1 - 15 septembrie 2024 în formatul solicitat în email-ul de confirmare a selecției.
● Cheltuielile de trimitere sunt suportate de către participanţi. Platforma BD - International Cluj Comics, Illustration and Animation Festival va furniza fiecărui participant detaliile despre formalităţile de trimitere a lucrărilor.
● Festivalul nu este responsabil pentru lucrările care sosesc după data limită. Pentru a asigura o bună desfăşurare a evenimentului, organizatorii îşi rezervă dreptul de a anula proiecţiile filmelor și expunerea lucrărilor care sosesc prea târziu.
● Festivalul nu se angajează să returneze lucrările printate și trimise spre expunere în cadrul expoziției. Lucrările de bandă desenată, ilustrație și animație vor fi păstrate în arhiva festivalului și vor fi expuse cu acordul părților în alte contexte. Lucrările nu vor fi comercializate sau înstrăinate de către echipa Platforma BD.
VIII. Expunere și evenimente festival
1. Expoziții
Lucrările selectate în categoriile de Ilustrație și bandă desenată vor fi expuse în cadrul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca și în alte spații conectate. O serie de expoziții colaterale vor fi organizate în Cluj-Napoca.
2. Proiecții video
Filmele animate selectate vor fi ecranizate în cadrul festivalului, însă Platforma BD - International Cluj Comics, Illustration and Animation Festival se obligă să ceară permisiunea autorului / autorilor în cazul în care este nevoie de proiecţii suplimentare în afara festivalului.
3. Art Book Fair
Pe perioada festivalului se va organiza un târg de profil care va îngloba creatori și realizatori de fanzine, cărți de bandă desenată, ilustrații și romane grafice și printuri.
4. Artist talks
Pe perioada târgului vor fi organizate întâlniri cu artiști (artist talks) și alte tipuri de evenimente culturale.
5. Ateliere creative
În cadrul Festivalului vor fi organizate o serie de ateliere creative pe direcții conectate cu tema festivalului și cele trei direcții de expresie artistică.
6. Competiția Cluj Schools Comics
În cadrul festivalului va fi organizată în paralel competiția Cluj School Comics dedicată elevilor din școlile clujene.
IX. Premii
În 2024, filmele și lucrările selectate pentru diferitele categorii ale competiţiei oficiale vor fi apreciate de juriile desemnate de către Artivistory. Juriul va acorda următoarele premii Platforma BD:
● Bandă desenată: One Page Wonder, Short Comic Prize, Premiul Novel
● Ilustrație: One Page Wonder, Picture Book Prize
● Animație: The Quick Frames, The Endless Frames Prizes
● Premiile Cluj Schools Comics: Comic Tronc Prizes
X. Drepturi de autor
Prin înregistrarea la festival, participanții sunt de acord cu următoarele:
● Organizatorii au dreptul de a expune și promova lucrările trimise la festival în formate tipărite și digitale.
● Participanții își păstrează drepturile morale și patrimoniale asupra lucrărilor lor. Organizatorii se angajează să promoveze numele autorilor și titlurile lucrărilor acestora în orice material de diseminare.
● Participanții declară că lucrările trimise sunt originale, iar în cazul oricăror probleme legale legate de încălcarea drepturilor de autor, responsabilitatea revine participanților.
XI. Dispoziții finale
Deciziile juriului sunt definitive și nu pot fi contestate.
● Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament, dacă este necesar, iar participanții vor fi informați despre orice modificări în timp util.
● Pentru orice informații suplimentare sau clarificări, participanții pot contacta organizatorii la adresa de email: platformabd@gmail.com
XII. Jurisdicţie
Participarea la festival implică acceptarea regulilor menționate anterior. În cazul unor eventuale litigii, ele vor fi soluţionate în conformitate cu legislaţia română. Organizatorul festivalului Platforma BD - International Cluj Comics, Illustration and Animation Festival, Asociația Artivistory, îşi rezervă dreptul de a invoca forţă majoră aşa cum este ea definită în legislația română.
Așteptăm cu nerăbdare participarea voastră și vă dorim succes în demersurile voastre creative!
CONTACT
Platforma BD - International Cluj Comics, Illustration and Animation Festival,
Piața Unirii 31, 400098
Cluj-Napoca, Romania
Email: platformabd@gmail.com